Electrified

Haalbaarheidsstudie voor het elektrisch ontwateren van plantaardige (eiwit)stromen.

Om de overgang te maken naar een circulaire landbouw en de eiwittransitie, is het van groot belang dat de proceskosten om laag gaan. In het algemeen vereist de procesvoering met plantaardige (eiwit)stromen 2 tot 4 keer zoveel energie. Daarmee wordt het moeilijker de procesvoering en productie van nieuwe plantaardige ingrediënten rendabel te maken. Een knelpunt hierbij is het energiezuinig drogen en ontwateren van plantaardige stromen. Een nieuwe innovatieve technologie zou hier uitkomst kunnen bieden: ontwateren, niet d.m.v. verdampen, maar door elektrische velden. Hoewel de technologie nog in een vroeg stadium verkeert, is het potentieel ervan veelbelovend.

Haalbaarheidsstudie

Het doel van dit project is om de haalbaarheid van elektrisch gedreven ontwatering bij de productie van plantaardige eiwitingrediënten te beoordelen. Daarbij ligt het oog op verdere marktontwikkeling en duurzame eiwitproductie.

Fascinating x WUR

Fascinating zoekt de samenwerking op met het Electrified-programma van de WUR. Dit programma ontwikkelt elektrisch aangedreven technologieën voor duurzame eiwitproductie. Hierbij staat groene elektriciteit, vervanging van chemicaliën door elektrische drijfkrachten en verminderd watergebruik centraal. De implementatie van deze technologieën biedt niet alleen milieuvriendelijke voordelen, maar ook verbetering van de eiwitkwaliteit en -functionaliteit. 

Meer informatie

Opgave: Energie-efficiënte en duurzame verwerking 

Partners: Cosun, FrieslandCampina, Avebe, ISPT-AFT

Looptijd: 1 februari 2024 t/m 31 december 2025

Wil je meer weten over het project ‘Electrified'? Neem dan contact op met Agata van Oosten (Program Manager) via agata.vanoosten@ispt.eu, of met Nadine Kool (Program Officer) via nadine.kool@ispt.eu.

Dit project wordt mede gerealiseerd door het Nationaal Programma Groningen.

Gerelateerd nieuws