Werkbezoek Cosun: Eiwit uit bietenblad

26/10/2022
Werkbezoek pilotfabriek Inicio

Hoe kun je eiwit winnen uit bietenblad? Deze vraag werd beantwoord tijdens een werkbezoek op dinsdag 25 oktober in het Cosun Innovatie Centrum. Met veel enthousiasme presenteerde Cosun aan de partners van het Fascinating-programma, NIZO, WUR, NOM en de provincie Groningen hoe het eiwit genaamd Rubisco wordt gewonnen uit bietenblad.

Veel meer waarde toevoegen aan de bietenteelt

De dag startte met een presentatie van Paulus Kosters, Technical Director van Cosun Protein. Hij vertelde waarom Cosun de weg is ingeslagen van de productie van plantaardig eiwit en wat daar dan vervolgens allemaal bij komt kijken. Belangrijk onderdeel van de productie van Rubisco-eiwit uit bietenblad is de oogst van het bietenblad. Op dit moment blijft het bietenblad na de oogst vaak achter op de akker. Door het eiwit uit het bietenblad te winnen, voeg je veel meer waarde toe aan de bietenteelt.  

Werkbezoek pilotfabriek

Het project Eiwitverwaarding waarin Rubisco-eiwit een belangrijke rol speelt, is onderdeel van het Fascinating programma. Jan Peter Lesschen van de Wageningen Universiteit presenteerde de tussentijdse resultaten van het PPS-onderzoek (Impact Regionale Vergisting en Kringlopen). Onderzoeksvraag die centraal staat: Wat is het effect van het oogsten van bietenblad en het in balans houden van de nutriënten op de akker door de inzet van digestaat?

Na vragen van de aanwezigen en discussie over beide onderwerpen werd een bezoek gebracht aan de pilotfabriek bij Inicio waar de productie van het Rubisco-eiwit plaatsvindt.

Een interessant en leerzaam werkbezoek!