Fascinating Groeifeest – Iedereen heeft een stuk van de puzzel, maar hoe breng je dit samen?

Deze uitspraak weerspiegelt de kern van het Fascinating Groeifeest op 6 juli in de Hayema Heerd in Oldehove. Een inspirerende middag op een duurzame vergaderlocatie waarbij verbinden, netwerken en voorgang delen centraal stond.

22/07/2022

Deze uitspraak weerspiegelt de kern van het Fascinating Groeifeest op 6 juli in de Hayema Heerd in Oldehove. Een inspirerende middag op een duurzame vergaderlocatie waarbij verbinden, netwerken en voorgang delen centraal stond.

Tjeerd Jongsma, directeur van het Fascinating-programma deed de aftrap. Tjeerd nam de aanwezigen mee in de visie, strategie en ambitie van Fascinating. Met dit innovatieprogramma werken we samen aan de voeding en de landbouw van de toekomst.

Als je de uitkomst echt wil veranderen, moet je de spelregels veranderen

Daarna sprak Lucas Simons over transities; hoe breng je een verandering tot stand? Welke stappen moet je nemen en wat maakt transities zo complex? Lucas Simons is oprichter en directeur van NewForesight, een strategisch consultancy bureau dat duurzaamheidsuitdagingen omzet in marktkansen. Hij roemde het Fascinating-programma vanwege de visie, integraliteit, ambitie, innovatie en commitment van alle partners. Vervolgens vertelde Joris Craandijk over innoveren: gelijk hebben én gelijk krijgen. Innoveren betekent; we gaan iets doen wat we nog nooit eerder gedaan hebben en wat waardevol is! Essentieel bij dat proces is het ‘spel’ van gelijk hebben én gelijk krijgen. Wat er komt kijken om dat spel goed te spelen, legde innovatie-expert Joris Craandijk in 6 sheets uit.  

Gezonde voeding begint met gezonde landbouw

Ook een aantal Fascinating-projecten kwamen aan bod. John Kerkhoven presenteerde het Agri-food-nature Transition Model (ATM). Dit is een open source model waarmee gebruikers de toekomst van het Nederlandse Agri-Food systeem kunnen verkennen. Tenslotte werd het publiek meegenomen in een podiumgesprek over een ander project: Kansrijke eiwitgewassen. Het doel van dit project is een selectie te maken van kansrijke eiwitgewassen die van waarde zijn voor de boer en de consument. Sanne Griffioen, Gert Sikken en Henk Westerhof gingen in gesprek met elkaar én het publiek over dit onderwerp vanuit verschillende perspectieven. Het publiek was kritisch en kennis werd volop gedeeld. Kortom, een inspirerende middag en een succesvol Fascinating Groeifeest!