In Groningen hebben op 23 juni meer dan dertig organisaties het convenant Gezond Eten uit de Omgeving ondertekend. Overheden, ketenpartijen, banken, zorginstellingen en maatschappelijke organisaties verbinden zich hiermee aan een gezamenlijke ambitie: het versterken van een regionale voedselketen die gezond, eerlijk en toekomstbestendig is.
Op deze dag hebben vraag, aanbod en tussenhandel een stap naar elkaar toe gezet. Dertig organisaties kwamen bijeen in de Zuurstoffabriek in Groningen, een plek die creatieve ondernemers en ambachtelijke voedselmakers ruimte biedt om zich hier te vestigen. Deze organisaties hebben een handtekening gezet om samen een regionale keten te vormen: het dichter bij elkaar brengen van productie en consumptie van voeding uit de regio.


Jan Sikkema, technisch directeur van Fascinating: “Fantastisch dat we met zoveel bedrijven en organisaties deze stap nemen. Fijn dat we samen met Gemeente Groningen en Provincie Groningen het voortouw hebben genomen voor dit initiatief. In de komende maanden gaan we samen bouwen aan Gezond Eten uit de Omgeving”.
Regio als basis voor gezond voedsel
Met het convenant geven de partners het startsein om concreet samen te werken aan korte ketens in de drie noordelijke provincies – met de nadruk op provincie Groningen. Inzetten op meer gezonde voeding via gezonde producten van gezonde bodem geeft een impuls aan de regionale economie en is de basis voor een toekomstbestendige bedrijfsvoering. Bovendien brengt het boerenland en de stad dichter bij elkaar en ontstaat er ruimte voor eerlijke beloning in de hele keten.
Vijf thema’s en ambitieplan in de maak
Bram Qualm, programma directeur Fascinating: “Nu er verschillende partijen bij elkaar zijn gekomen, is dit het moment om door te pakken. Het is belangrijker dan ooit om je bewust te zijn van wat je omgeving je kan bieden, de verbinding met boeren en consumenten op te zoeken en zo vraag en aanbod samen te brengen. Dit convenant en de ontwikkeling van de korte keten is een mooi voorbeeld van waar we bij Fascinating voor staan.”
Jessica Tepper-Kuiper en Andreas Ensing van de gemeente Groningen zijn aangesteld als kwartiermaker. Zij zullen het komende jaar een vijftal thema’s ontwikkelen met werkgroepen waarmee er verder wordt gebouwd aan de realisatie van de korte keten. Zo blijft het niet bij praten, maar gaan we direct aan de slag.

Sluit je aan
Kortom: samen bouwen we aan een veerkrachtig, toekomstbestendig en voedzaam voedselsysteem voor én door Noord-Nederland. Organisaties die willen bijdragen aan een gezond en eerlijk voedselsysteem in Noord-Nederland worden van harte uitgenodigd zich aan te sluiten. Dit kan als convenantpartner of als steunpartner.