Oproep: boer met interesse in regeneratieve landbouw

Ben jij akkerbouwer of melkveehouder en geïnteresseerd in het besparen van middelenkosten? Wil een betere weerbaarheid van je bodem en gewas? Meld je dan aan.

29/11/2023

Regeneratieve landbouw werk je aan het vergroten van de gezondheid en productiviteit van bodem en gewas. Gezonde bodem, gezonde plant en economische kansen voor de boer. Het project ‘100 hectare regeneratief’ biedt boeren de kans om te experimenteren met een toekomstgerichte manier van telen.

Ben jij akkerbouwer of melkveehouder en geïnteresseerd in het besparen van middelenkosten? Wil een betere weerbaarheid van je bodem en gewas? Meld je dan aan.

Via regeneratieve landbouw werk je aan het vergroten van de gezondheid en productiviteit van bodem en gewas. Als de bodem gezond is heb je minder middelen van buiten de bedrijfskringloop nodig en zijn gewassen beter bestand tegen extreme weersinvloeden. Kortom: gezonde bodem, gezonde plant en potentiële kansen voor jou als boer. 

Denk bij regeneratieve landbouw aan:

  • Zoeken naar oorzaken in plaats van bestrijden van symptomen. Door bijvoorbeeld eerst de plantsappen te analyseren is het mogelijk de plant te versterken met de juiste (organische) bladmeststoffen;
  • Optimaliseren van bodemleven en het wortelstelsel: door voorkomen en/of oplossen van verdichte lagen, toedienen van organische bodemvoeding op het juiste moment en in de juiste hoeveelheid, niet of ondiep bewerken van de grond en inzetten van groenbemesters om bodemleven de winter door te helpen.


Geïnteresseerd in regeneratieve landbouw?

Het 6-jarige project ‘100 hectare regeneratief’ biedt akkerbouwers en melkveehouders uit de provincie Groningen en omgeving de mogelijkheid om laagdrempelig op 2,5 hectare per bedrijf regeneratieve landbouw uit te proberen. 

Wat vragen we van jou? 

  • Je maakt 2,5 ha vrij voor de omschakeling naar regeneratief en je hebt een gangbaar bewerkt perceel dat als referentie kan dienen; 
  • Je deelt informatie over je bedrijfsvoering en het betreffende perceel; 
  • Je werkt mee aan de uitwisseling van ervaring en kennis om samen een plan van aanpak te ontwikkelen. 

Wat bieden wij je concreet? 

  • Sparren met een begeleider over het hanteren van regeneratieve landbouwpraktijken;
  • Toegang tot kennis en ervaring van deskundigen en collega-boeren;
  • Praktische ervaring met het omschakelen naar een robuust verdienmodel voor regeneratieve landbouw.

Interesse?

Meld je aan via onderstaande knop. Of lees meer informatie op de projectpagina. Na aanmelding start een selectieproces.

Gerelateerd nieuws