In the spotlight: Co Sturkenboom

06/02/2023

Benieuwd wie er actief zijn binnen het Fascinating programma? In deze serie ‘Aan het woord’ stellen deelnemers zichzelf voor. Vertellen ze wat ze doen, wat deelname aan dit programma hen brengt en hoe ze naar de agrifoodsector van de toekomst kijken. Deze keer stelt Co Sturkenboom zich voor. Co is akkerbouwer in Nieuw Beerta en deelnemer aan het Praktijknetwerk Kansrijke Eiwitgewassen.

“Een e-mail van LTO Noord over het Praktijknetwerk Kansrijke Eiwitgewassen kwam precies op tijd binnen. Ik was op dat moment net bezig met veldbonen. Ik wist dat er een belofte in zat. Het mooie is, dat de boon eiwit produceert zonder stikstoftoevoeging. Dat kan doordat de plant zelf via knobbeltjes stikstof uit de lucht opneemt. Eiwit produceren zonder kunstmest – dat is met het huidige stikstofprobleem en eiwittekort ideaal. 

Co Sturkenboom

“Fascinating kan de weg naar afzet van veldbonen voor hoogwaardige producten voor ons effenen”

Van de teelt of de afzet wist ik weinig. Al doende leert men, nietwaar? Het praktijknetwerk en de appgroep met twee collega’s in het dorp maken de leercurve steiler. De insteek is praktisch: wat zijn de juiste zaaidichtheden? Wat is het beste oogstmoment? Het afgelopen jaar heb ik vijf hectare met veldbonen bebouwd. De opbrengst was zeven ton per hectare: bevredigend.”

Kennis opvoeren

“De afzet is op dit moment nog beperkt in omvang en toepassing. Vanwege de onbekendheid is er weinig vraag. De vraag die er is, komt uit de veevoerproductie. Dat zorgt ervoor dat er minder soja uit Zuid-Amerika hoeft te komen. Sojaproductie is in Nederland overigens ook geprobeerd, maar de opbrengst is hier gewoon te laag. Veldbonen zijn dan een mooi alternatief. Het vervelende is, dat er nu nog jaren met een veel te lage opbrengst van vier ton per hectare tussen kunnen zitten. Om dat te voorkomen, moeten we de kennis opvoeren. Dat is precies wat we doen.

De kans is groot dat de vraag naar eiwit uit veldbonen voor menselijke consumptie zich gaat ontwikkelen. Een voorbeeld is de voormalige VION-slachterij in Leeuwarden, waar nu plantaardige eiwitbronnen worden geproduceerd. De ingrediënten komen nu nog uit Noord-Nederland. Als Agrifirm en Cosun binnen Fascinating de weg naar die afzet voor ons effenen, kunnen we de productie gewoon in de regio verzorgen.”