Dit jaar nemen we je mee op een bijzondere expeditie: van Bord tot Boer. We draaien de keten om en kijken hoe de waarde écht wordt bepaald door de consument. Wat betekent dit voor de verwerking? En welke kansen ontstaan er voor de boer?
Ontdek tijdens het Groeifeest op woensdag 12 november hoe we samen kunnen navigeren naar een toekomst waarin landbouw en voedselproductie niet alleen duurzaam zijn, maar ook gezond en vol smaak. Met drie centrale sub-thema’s – sociale gezondheid, verwerking & techniek, en bodemgezondheid & teeltkeuze – wandelen we stap voor stap door de keten. Bij elke halte ontdek je welke meerwaarde gezondheid, smaak en kwaliteit kunnen bieden.
Ga jij met ons mee op expeditie?



Programma
| 12:00 uur | Inloop |
| 12:30 uur | Boeren lunch aan lange tafels |
| 13:15 uur | Film: Meer gezondheid per hectare bereik je samen |
| 13:30 uur | Welkomstwoord door Chris Fonteijn (voorzitter NPG) |
| 13:45 uur | Fascinating in de toekomst door Tjeerd Jongsma (directeur Fascinating) |
| 14:15 uur | Start keten-expeditie: van Bord tot Boer |
| Sociale gezondheid: ‘Hoe kan voedsel bijdragen aan het welbevinden van de consument en welke rol speelt smaak in de waardering van voedsel?’ 🔬 Paul de Vos (programmadirecteur gezonde voeding) opent je ogen voor de nutritionele waarde van voedsel en het effect daarvan op onze gezondheid. 👨🍳 Peter Klosse (Eigenaar van de Academie voor Gastronomie) neemt je mee in zijn culinaire wereld waar hij laat zien hoe gezond ook écht lekker kan smaken. | |
| Verwerking & techniek: ‘Proef wat het betekent om vanuit waardes zoals gezondheid en kwaliteit voedsel te verwerken en aan te bieden’ Ontdek de rol van de verwerkende industrie als cruciale schakel tussen boer en bord. Leer over de functionele kracht van plantaardige eiwitten. En laat je inspireren door duurzame toepassingen en innovatieve verwerkingstechnieken. 🏭 Peter de Jong (programmadirecteur duurzame verwerking): vertelt over waar de verwerkende industrie op let als het gaat om gezondheid, kwaliteit en functionaliteit in eiwitgewassen. 🧪 Fred van de Velde (hoofdonderzoeker bij NIZO): geeft een live demonstratie over het optimaliseren van smaak in plantaardige zuivel via fermentatie. | |
| Bodemgezondheid & innovatie: ‘Hoe voeden we onze bodem, hierdoor de planten en daarmee onszelf?’ 🌱 Theo Mulder (Bodembioloog en eigenaar van Mulder Agro) ligt het belang van een vruchtbare, levende bodem toe in relatie tot gezonde voeding en zal de bodem laten ‘spreken’ in een demonstratie. 🧑💻Jeroen Wolters (mede-oprichter Croptimal) neemt ons mee in technologische innovaties: welke meerwaarde speelt technologie bij plantgezondheid? | |
| 17:00 uur | Pauze |
| 17:30 uur | Paneldiscussie: ‘Wat is er nodig om – juist hier in Groningen – vanuit bodem, verwerking en gezondheid samen te bouwen aan een gezonde, intelligente en smakelijke keten in het komende jaar?’ |
| 18:00 uur | Afsluiting |
| tot 19:00 uur | Borrel & netwerken |
Wanneer:
Woensdag 12 november 2025
Locatie:
Maarhuizen 3
9951 TB Winsum Groningen








