Tjeerd Jongsma was te gast in de podcast “Leaders in Food” van Joan Zijlerveld. In deze aflevering deelt hij zijn visie op de voedseltransitie. Gezonder produceren en gezonder consumeren zijn hierbij volgens hem de belangrijkste uitdagingen.
Sinds 2010 staat Tjeerd Jongsma aan het roer van ISPT, het instituut dat werkt aan de verduurzaming van de procesindustrie – en de landbouw en voedingsindustrie. Maar zijn passie voor gezond en duurzaam voedsel gaat veel verder dan zijn werk.
Het begon toen iemand in zijn directe omgeving ernstig ziek werd. Met een aangepast dieet en het aanvullen van voedingstekorten volgde onverwacht herstel. Die ervaring raakte hem diep. Vanaf dat moment wist Tjeerd: voeding kan het verschil maken.
Bij Fascinating draait alles om “meer gezondheid per hectare”: van bodem tot bord. Want alleen op vruchtbare grond kunnen we gewassen verbouwen die bijdragen aan gezonde voeding én een duurzaam verdienmodel voor boeren. Dat vraagt om een integrale aanpak waarin landbouw, gezondheid en economie hand in hand gaan.
“𝘿𝙚 𝙡𝙖𝙣𝙙𝙗𝙤𝙪𝙬𝙩𝙧𝙖𝙣𝙨𝙞𝙩𝙞𝙚 𝙞𝙨 𝙚𝙚𝙣 𝙀𝙪𝙧𝙤𝙥𝙚𝙨𝙚 𝙤𝙥𝙜𝙖𝙫𝙚. 𝙒𝙚 𝙝𝙚𝙗𝙗𝙚𝙣 𝙚𝙚𝙣 𝙘𝙤𝙡𝙡𝙚𝙘𝙩𝙞𝙚𝙫𝙚 𝙤𝙥𝙙𝙧𝙖𝙘𝙝𝙩 𝙤𝙢 𝙫𝙤𝙚𝙙𝙨𝙚𝙡𝙫𝙚𝙞𝙡𝙞𝙜𝙝𝙚𝙞𝙙 𝙚𝙣 𝙫𝙤𝙚𝙙𝙨𝙚𝙡𝙯𝙚𝙠𝙚𝙧𝙝𝙚𝙞𝙙 𝙫𝙤𝙧𝙢 𝙩𝙚 𝙜𝙚𝙫𝙚𝙣”
In deze aflevering vertelt hij:
- Waarom hij zich inzet voor een gezond en duurzaam voedselsysteem;
- Wat hij leerde tijdens zijn reis naar Japan;
- Het belang van de landbouw- en voedseltransitie;
- En hoe hij de toekomst van Fascinating voor zich ziet.