Focus op plantaardige eiwitten

05/12/2023

De wereldbevolking groeit, en daarmee groeit ook het aantal monden dat we samen moeten voeden. Dat betekent dat bijvoorbeeld meer zetmeel, suikers, voedingsvezels en eiwitten nodig zullen zijn. Naast de bevolking groeit ook het belang van een gebalanceerd voedingspatroon. Een voedingspatroon dat goed is voor mens én planeet.

eiwitgewassen

Eiwittransitie

Op dit moment komt ongeveer 60% van de eiwitinname in Nederland uit dierlijke bronnen, tegenover 40% uit plantaardige bronnen. Een verschuiving van deze balans naar 40% dierlijke en 60% plantaardig is goed voor de gezondheid en is daarnaast ook duurzamer. Samen met diverse andere organisaties sturen we daarom aan op een verschuiving in deze eiwitbalans: de zogenaamde eiwittransitie.

In de praktijk

Met onze kennis over innovatie van plantaardige voeding willen we de eiwittransitie versnellen. Bij Fascinating onderzoeken we onder andere welke nieuwe eiwitgewassen het meest kansrijk en rendabel zijn om onderdeel te worden van ons voedingspatroon. Denk daarbij aan toepassingen zoals eiwit uit veldbonen of bietenblad in vegan aardbeienijs en vleesvervangers.

Reeds is de eindrapportage van het project kansrijke eiwitgewassen 2022-2023 gepubliceerd. Dit onderzoek is het vervolg op een eerste selectie eiwitgewassen uit het teeltseizoen van 2021-2022. De voedingswaarde, het eiwitgehalte in de plant en het verdienmodel van de boer zijn verder onderzocht. De eindrapportage is te downloaden op de projectpagina.

Het originele artikel werd eerder gepubliceerd op cosun.nl

Gerelateerd nieuws