Combinatie van eiwitgewassen kan concurreren met dierlijk eiwit

11/09/2024

Afgelopen week verscheen er in Eiwit Trends (voorheen bekend als Food&Agribusiness) een interview met Paul de Vos, programmadirecteur bij Fascinating, en Renate Akkerman, projectleider van Optimens, een project binnen Fascinating.

Is het mogelijk om mensen te voorzien in hun complete voedingsbehoefte met grotendeels plantaardige voeding? Dat is wat wordt onderzocht binnen het project Optimens. De eerste voorzichtige conclusies kunnen getrokken worden: het is mogelijk om een volledig aminozurenprofiel te krijgen met plantaardige voedingsmiddelen.

Optimens is een onderdeel binnen het Fascinating-project, een alomvattend programma richting de toekomst van de landbouw in Groningen. In het project Optimens zoeken ze naar de optimale balans tussen een volwaardig voedingspatroon voor de mens en een duurzaam bouwplan op Groningse bodem. Het loopt nu ongeveer een jaar en het is een vervolg op een eerder project. Daarin is gekeken naar een duurzaam landbouwsysteem. Paul de Vos is Program Director bij Fascinating en zijn collega Renate Akkerman is projectleider van Optimens. Samen vertellen ze over de eerste bevindingen.

Wat is duurzame landbouw volgens Fascinating?

Paul de Vos: “Binnen Fascinating zijn duurzaamheid en bodemgezondheid het uitgangspunt. Een hoge bodemkwaliteit bepaalt wat er in de plant zit. Een gezondere bodem kan leiden tot meer nutriënten in de gewassen. Daarnaast moet het ook economisch rendabel zijn en worden er minder gewasbeschermers gebruikt. Dit wordt allemaal onderzocht in één van de werkpakketten binnen Fascinating waarop Optimens nu voortborduurt. In dat project hebben we vastgesteld welke gewassen verbouwd kunnen worden in Groningen en welke mengteelten een positief effect hebben. In Optimens bouwen we daarop verder en kijken we wat er in die planten zit en of het nutriëntengehalte hoger is door onder andere mengteelt of andere duurzame strategieën.”

Lees het hele artikel op Eiwit Trends (voorheen bekend als Food&Agribusiness)

Gerelateerd nieuws