Boerencoöperaties, LTO Noord en Rabobank tekenen manifest voor een gezond en duurzaam landbouw- en voedselsysteem  

24/11/2022

24 november, Groningen – De bestuurders van Agrifirm, Cosun, FrieslandCampina, Royal Avebe, LTO Noord en Rabobank ondertekenden vorige week het Fascinating manifest ‘Samen investeren in duurzaam geproduceerde voeding’. Daarna nam Johan Remkes van het Nationaal Programma Groningen het manifest in ontvangst.

Eind 2020 is het open innovatieprogramma Fascinating opgericht in Groningen. Een platform waarin (landbouw)bedrijven, organisaties en kennisinstellingen zoals LTO Noord, de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG samenwerken aan een toekomstbestendige landbouw- en voedingssector. Onlangs overhandigde Tjeerd Jongsma, directeur Fascinating, namens alle partijen het manifest ‘Samen investeren in duurzaam geproduceerde voeding’ aan voorzitter Johan Remkes van het Nationaal Programma Groningen. Jongsma: “Hij was onder de indruk van de gezamenlijkheid en het commitment van alle partijen om nieuw perspectief voor de agrifoodsector te bieden. Geweldig dat alle partijen nu hun handtekening zetten onder een vervolg en we samen blijven optrekken in deze landbouw en voedingstransitie. Samenwerken aan een gezamenlijke visie is wat de sector nodig heeft!”.  

Kennis delen, experimenteren en leren

Binnen Fascinating wordt geëxperimenteerd met regeneratieve landbouw, de teelt van nieuwe eiwitgewassen, onderzoek naar gezonde voedingsstoffen en het verwerken van reststromen. Vanuit de coöperaties zijn inmiddels ongeveer 35 boeren en telers binnen verschillende projecten al bezig met experimenten die bijdragen aan een verdere verduurzaming van de landbouw en een toekomstbestendig verdienvermogen. Jongsma: “Zo werken we samen met partners aan een gezond en duurzaam landbouw- en voedselsysteem. Duurzaam betekent méér ruimte voor natuur, met gezonde voeding en een eerlijke opbrengst voor de agrifoodketen als resultaat. Vanuit Groningen maken we gebruik van de aanwezige kennis en bedrijvigheid in de rest van Nederland. Nu gaan we verder bouwen en het onderwijs, MKB en overheden betrekken bij deze transitie” aldus Jongsma.