Stel je voor: je eet een pakje yoghurt met een speciale toevoeging die je darmen gezond houdt, je afweersysteem versterkt en mogelijk zelfs je slaap kan verbeteren. Geen medicijnen, geen kunstmatige toevoegingen, maar simpelweg de kracht van prebiotica, voedingsstoffen die onze darmbacteriën voeden en hun werk laten doen.
Maar hoe weten we welke prebiotica écht werken? En hoe kunnen we gezondere voedingsproducten ontwikkelen zonder eindeloze dierproeven? Dat is precies wat wetenschappers in dit onderzoek hebben onderzocht.
Het doel
Dit project had als doel te bepalen of een combinatie van suiker bouwstenen uit lactose- en/of chitine-bevattende reststromen aangewend kan/kunnen worden als aanvullende of uitwisselbare “prebiotica” voor darmgezondheid. Reststromen van de Groninger zuivel en garnalen industrie kunnen gebruikt worden als grondstof voor functionele suiker bouwstenen die ook voorkomen als humane melk-oligosacchariden in borstmelk. Het doel was om te bepalen of deze op lactose en/of chitine gebaseerde verbindingen aangewend kunnen worden als “prebiotica” met vergelijkbare of eigenschappen als humane melk-oligosacchariden.
Een revolutionaire aanpak: de darmen buiten het lichaam bestuderen
Dierproeven zijn tijdrovend, kostbaar en ethisch steeds minder gewenst. Daarom ontwikkelden onderzoekers een ex vivo modelsysteem: een innovatieve techniek waarbij echte darmcellen in het laboratorium kunnen worden getest, zonder een levend dier nodig te hebben. Zo konden de onderzoekers precies meten hoe de darmen reageren op verschillende prebiotica.
De resultaten waren veelbelovend. Niet alleen toonden ze aan dat prebiotica als GOS, 2FL en LNT invloed hebben op de darmgezondheid, maar ook dat deze effecten verschillen per persoon. Wat voor de één een wondermiddel is, werkt bij de ander misschien helemaal niet. Dit betekent dat we afstevenen op een toekomst waarin voeding écht gepersonaliseerd kan worden.
Duurzaam, ethisch en gezond
Naast de wetenschappelijke doorbraak draagt dit onderzoek ook bij aan een duurzamere wereld:
- Minder dierproeven, meer ethisch onderzoek
- Duurzamere landbouw, waarbij prebiotische gewassen doelgericht worden geteeld
- Beter afgestemde voedingsproducten, waardoor mensen gezonder eten en minder medicijnen nodig hebben.
De toekomst van voeding is persoonlijk
Dankzij deze inzichten kunnen bedrijven voedingsmiddelen ontwikkelen die gericht inspelen op de behoeften van iemands darmmicrobiota. Dit opent de deur naar yoghurt, brood of supplementen die écht bijdragen aan je gezondheid, op een manier die perfect bij jouw lichaam past. Met deze revolutie in de voedingswetenschap maken we niet alleen onze darmen blij, maar ook de planeet. Want wat goed is voor onze microbiota, kan ook de sleutel zijn tot een duurzamere en gezondere wereld.
Meer informatie
Opgave: Gezonde en gebalanceerde voeding
Partners: RUG, FrieslandCampina, ISPT-AFT
Looptijd: april 2022 t/m december 2024
Wil je meer weten over het project ‘Zoethouders'? Neem dan contact op met Agata van Oosten (Program Manager) via agata.vanoosten@ispt.eu, of met Nadine Kool (Program Officer) via nadine.kool@ispt.eu.
Dit project wordt mede gerealiseerd door het Nationaal Programma Groningen.

