Plantaardige eiwitbronnen zijn duurzamer dan dierlijke eiwitbronnen. Echter wordt over het algemeen aangenomen dat plantaardige eiwitten van lagere kwaliteit zijn dan dierlijke eiwitten. Dit is gebaseerd op zeer beperkt onderzoek met een klein aantal producten. Daarom is het zaak om de eiwitkwaliteit van verschillende plantaardige bronnen in kaart te brengen en hoogwaardige nutritionele plantaardige eiwitbronnen te identificeren. Dit hangt deels af van gewaskeuze(s) en kan verder geoptimaliseerd worden door extractiemethoden.
Bepalen optimale eiwitbehoefte
De Nederlandse Gezondheidsraad hanteert een huidige aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van 0.8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag. Dit is de minimale eiwitbehoefte om het verlies van lichaamseiwit tegen te gaan. Echter kan een hogere eiwitinname verschillende positieve uitkomsten bewerkstellingen. Daarin zal in dit project de optimale eiwitinname bepaald worden in plaats van de minimale eiwitbehoefte. Dit zal gebeuren aan de hand van de niet-invasieve Indicator Amino Acid Oxidation (IAAO) techniek. Deze kennis is nodig omdat enerzijds een suboptimale eiwitinname de gezondheid ondermijnt, en anderzijds omdat onnodige hoge eiwitopnames een relatief grote belasting zijn op de duurzaamheid van de voedselketen.
Doel
Het doel van dit project is om meer duurzame én hoogwaardige nutritionele eiwitproducten te identificeren en te bepalen hoe deze als hoogwaardig alternatief kunnen dienen voor dierlijke eiwitten. Dit gebeurt door het opzetten van de IAAO-methode in Groningen, waardoor (toekomstige) producten sneller, goedkoper, en minder invasief geëvalueerd kunnen worden.
Waarom is dit poject zo belangrijk?
Het project Plant-IAAO draagt bij aan de ambitie voor duurzame productie van voedingsrijke gewassen. Daarnaast krijgen we inzicht in hoe de bewerking van de gewassen kan bijdragen aan een efficiënte verwerking vanuit voedingskundig oogpunt. Dit onderzoek zal de Groningse landbouw en voedingsverwerking sector beter in staat stellen om aan de groeiende vraag voor een meer hoogwaardig plantaardig voedingspatroon van de consument en de politiek te voldoen.
Meer informatie
Projectleiders: Paul de Vos (UMCG) en Jorn Trommelen (MU)
Opgave: Gezonde en gebalanceerde voeding
Partners: FrieslandCampina, Avebe, Maastricht Universiteit, UMCG
Looptijd: september 2023 t/m december 2025
Dit project wordt mede gerealiseerd door het Nationaal Programma Groningen.
Wil je meer weten over het project 'Plant-IAAO'? Neem dan contact op met Agata van Oosten (Program Manager) via agata.vanoosten@ispt.eu, of met Nadine Kool (Program Officer) via nadine.kool@ispt.eu.