Circulaire Vetzuren uit Aardappelsap

In dit project werken ChainCraft en Royal Avebe samen in een innovatief project om reststromen, die vrijkomen bij de verwerking van zetmeelaardappelen, op een nog hoogwaardiger manier in te zetten. Deze innovatie heeft positieve impact op de regio waarbij het de basis vormt voor een compleet nieuw circulair bedrijf in de regio Groningen.

Bij de verwerking van aardappelen in ingrediënten en derivaten komt een reststroom vrij: onteiwit aardappelsap. Dit sap wordt momenteel ingedikt tot meststof via een proces dat veel energie en kosten met zich meebrengt. Om die reden is Avebe op zoek naar een duurzaam alternatief om de reststroom te verwaarden.

ChainCraft is een spinoff van de Universiteit van Wageningen en is eigenaar van een duurzame technologie die organische reststromen omzet naar vetzuren. De vetzuren die voortkomen uit deze circulaire omzetting hebben brede toepassingsmogelijkheden – van farmaceutische toepassingen en consumentenproducten tot biobased materialen en additieven voor diervoeding. Onteiwit aardappelsap is een belangrijke grondstof voor ChainCraft om vetzuren te maken.

Avebe en ChainCraft zetten in november 2024 een grote stap richting circulaire landbouw met de ondertekening van een strategische samenwerkingsovereenkomst.

ChainCraft Demo Plant

Toepassing en impact

ChainCraft en Avebe hebben de intentie om samen een grote stap te zetten; zowel in termen van circulariteit als in termen van regionale impact. Het plan is om de organische reststroom van Avebe, inclusief het water, te gebruiken als grondstof voor het duurzame productieproces van ChainCraft om groene vetzuren te produceren. Het productieproces vereist minder energie en genereert lagere emissies dan conventionele processen. Zo draagt deze technologie bij aan systeemverandering: van afvalstroom naar waardevolle grondstof.

ChainCraft Demo Plant

Ontwikkeling als basis voor opschaling

Dit onderzoeks- en ontwikkelingsproject moet de basis leggen voor het besluit om een full-scale fabriek te realiseren in Ter Apelkanaal in Groningen, op basis van ChainCraft’s technologie en Avebe’s aardappelsap. Zowel de omzetting van aardappelsap naar vetzuren als de mogelijke toepassingen van deze vetzuren zullen in dit project onderzocht worden.

Bijdrage aan de landbouwtransitie

Het project sluit naadloos aan op de ambities van het Fascinating-programma, dat in Groningen werkt aan een duurzaam landbouwsysteem. Een systeem waarin bodemgezondheid, waterkwaliteit en emissiereductie centraal staan. Door een hoogwaardige toepassing van reststromen zoals aardappelsap draagt dit project direct bij aan deze landbouwtransitie.

Meer informatie

Opgave: Energie-efficiënte en duurzame verwerking

Partners: ChainCraft en Avebe

Looptijd: 1 januari 2025 t/m 31 december 2026

Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact op met Agata van Oosten (Program Manager) via agata.vanoosten@ispt.eu, of met Nadine Kool (Program Officer) via nadine.kool@ispt.eu.

Dit project wordt mede gerealiseerd door het Nationaal Programma Groningen.

Gerelateerd nieuws