‘Wij boeren zijn de enigen die echt kunnen recyclen’

23/07/2024
startbijeenkomst 100 ha regeneratief

‘Het werken aan een weerbare bodem maakt jou en je onderneming sterk. Het is een investering die loont op de lange termijn’, aldus een van de deelnemers aan het project 100 hectare regeneratief. Op 20 juni vond de startbijeenkomst van het project plaats. Een avond die in het teken stond van kennismaken, inspireren en leren van elkaar.

Deelnemende akkerbouwers en melkveehouders kwamen samen om ideeën uit te wisselen en nieuwe inzichten te verkrijgen over regeneratieve landbouwpraktijken. Zo namen melkveehouder Jan Woudstra en akkerbouwer Peter Appelman ons mee in hun inspirerende verhalen.

Frans Keurentjes van Fascinating opende de bijeenkomst met een inspirerende uitleg over de doelstellingen van het programma Fascinating. Hij benadrukte het belang van een duurzame toekomst voor boeren en hoe regeneratieve landbouw hierbij kan helpen.

Nieuwe inkomstenbronnen aanboren

‘Wij boeren zijn de enigen die echt kunnen recyclen’, dat is hoe Woudstra zijn verhaal aftrapte. De Friese melkveehouder deelde zijn persoonlijke reis en de uitdagingen en oplossingen die hij tegenkwam op het gebied van regeneratieve landbouw. Hij sprak over de cruciale rol van boeren in het klimaatvraagstuk en benadrukte dat boeren de enige echte recyclers zijn. Woudstra vertelde hoe hij door samenwerking met de gemeente waarde én een verdienmodel weet te halen uit reststromen en compost. Zijn boodschap was duidelijk: door innovatie en samenwerking kunnen boeren nieuwe inkomstenbronnen aanboren en bijdragen aan een duurzamere landbouw.

‘Wil je dat ik het land huur, of onderhoud?’

Dat is de vraag die Appelman geregeld stelt aan verpachters. De akkerbouwer uit Noord-Holland vertelde over zijn zoektocht naar rendabel ondernemerschap in de akkerbouw. Hij benadrukte het belang van kennisdeling en samenwerking, en hoe hij door cursussen en gesprekken met andere ondernemers zijn grond en bedrijfsvoering verbeterde. ‘Regeneratieve landbouw is een lange-termijn investering die zowel financiële als ecologische voordelen biedt’, aldus Appelman.

Delen van gouden tips

Tijdens de workshops werd dieper ingegaan op de praktische aspecten van regeneratieve landbouw. De deelnemers bespraken de uitdagingen en mogelijkheden van regeneratieve technieken. Van bokashi tot groenbemester, naar niet-kerende grondbewerking en het belang van een goede waterhuishouding. Vele tips zijn aan bod gekomen met als gouden tips:

  • Diversiteit is essentieel, zowel in het gebruik van groenbemesters als in het ontwikkelen van een verdienmodel en het betrekken en spreken van verschillende mensen.
  • Het is belangrijk om van elkaar te leren; het bijwonen van dit soort bijeenkomsten speelt daarbij een cruciale rol.
  • Een goede waterhuishouding vormt de basis voor alle projecten en bedrijven. Als dit niet op orde is, kom je niet ver.
  • Neem de tijd en werk stap voor stap.

Hoe nu verder?

De energie en het enthousiasme onder de deelnemers beloven veel goeds voor de toekomst, zowel op het boerenerf als binnen het project 100 hectare regeneratief. De focus ligt nu op verdere samenwerking, kennisdeling en het implementeren van de geleerde lessen om gezamenlijk een duurzame en winstgevende landbouw te realiseren.

Lees hier meer over het project ‘100 hectare regeneratief’.

Gerelateerd nieuws