Project Plant-IAAO is zoektocht naar optimale eiwitkwaliteit

08/10/2024

Afgelopen week verscheen er in Eiwit Trends (voorheen bekend als Food&Agribusiness) een interview met Jorn Trommelen, projectleider van Plant-IAAO.

De meeste dierlijke eiwitten hebben over het algemeen een betere aminozuursamenstelling dan plantaardige. In het project Plant-IAAO wordt gekeken naar de invloed van eiwitkwaliteit op de optimale eiwitinname. Dat gebeurt aan de hand van de IAAO-methode, die recent door de Universiteit van Maastricht voor het eerst in Europa is toegepast.

Jorn Trommelen, assistent-professor bij de vakgroep Humane Biologie aan de Universiteit
Maastricht, is betrokken bij het project Plant-IAOO (Indicator Amino Acid Oxidation). In dat project wordt
gekeken naar de invloed van eiwitkwaliteit op de optimale eiwitinname. “In de eiwittransitie is heel veel aandacht voor het klimaat. Dat is de voornaamste drijfveer. Maar de voedingskwaliteit is eveneens heel belangrijk.” Dat is een breed begrip, benadrukt hij. “Dit gaat niet alleen om vitaminen en mineralen, maar ook om de eiwitkwaliteit.” De eiwitkwaliteit wordt bepaald door de essentiële aminozuren die we in een bepaalde verhouding nodig hebben, weet Trommelen. “Bij dierlijke producten zijn deze over het algemeen meer aanwezig en in een betere verhouding dan in plantaardige. Dat heeft dus gevolgen voor de eiwittransitie. Als we overgaan naar meer plantaardige voeding, dan heeft dat mogelijk een negatieve invloed op de benodigde hoeveelheid eiwit.”

Jorn Trommelen, projectleider Plant-IAAO

Daar komt volgens hem nog een extra factor bij kijken: “Plantaardige voeding heeft vaak een hoog vezelgehalte. Dat is heel gezond, maar er kunnen ook nadelen zijn. Sommige vezels, of andere anti-nutriënten in planten, kunnen ervoor zorgen dat het eiwit minder goed wordt verteerd en de essentiële aminozuren minder goed worden opgenomen.” De lichamelijke conditie van de consumenten speelt eveneens een rol. “De meeste volwassenen kunnen prima met een plantaardig dieet, dat wellicht iets minder efficiënt is dan een dieet met dierlijke producten, uit de voeten. Maar voor ouderen, die te maken hebben met spierverlies, is het wel heel belangrijk om voldoende essentiële aminozuren in de juiste verhouding binnen te krijgen. Datzelfde geldt bijvoorbeeld voor volwassenen die in het ziekenhuis liggen. Ook voor hen kan het tijdelijk beter zijn om meer dierlijke eiwitten binnen te krijgen.”

Lees het hele artikel op Eiwit Trends (voorheen bekend als Food&Agribusiness)

Gerelateerd nieuws