Het besluit om het Nationaal Programma Landelijk Gebied stop te zetten, zorgt voor veel onzekerheid bij boeren en bedrijven. Maar in Groningen biedt het Fascinating-programma een alternatief perspectief: de landbouwopgave kan slagen door samenwerking tussen alle ketenpartners, van boeren tot wetenschap en overheid. Deze aanpak zou breder moeten worden toegepast.
In Groningen is men al drie jaar bezig met een innovatieve en circulaire aanpak voor de landbouw van de toekomst. Door de betrokkenheid van boeren, kennisinstellingen en bedrijven heeft Groningen een uniek programma ontwikkeld dat boeren weer perspectief biedt. “Met Fascinating zetten we in op vier pijlers: gezonder voedsel, een gezond verdienmodel voor de boer, een gezond leefmilieu en een gezonde bodem,” zegt Tjeerd Jongsma, directeur van Fascinating.
Provincies en Den Haag zouden deze ervaringen ter harte moeten nemen. Het is tijd om te leren van wat in Groningen al werkt, en de toekomst van de landbouw veilig te stellen met een duurzaam en circulair voedselsysteem. Als dit niet gebeurt, blijft de sector in onzekerheid en zal het vertrouwen in de politiek verder afbrokkelen.
Lees hier het NOS artikel ‘Streep door natuurbeleid vorige kabinet, huidige stikstofaanpak provincies van tafel’