Fascinating onderzoekt hoe opbrengst van veldbonen omhoog kan

05/09/2024

Onlangs verscheen in Food&Agribusiness een interview met Bram Qualm, programmadirecteur bij Fascinating.

In het Fascinating-project Kansrijke Eiwitgewassen wordt onderzocht of het aanbrengen van nuances in de teelt zorgt voor een hogere veldbonenopbrengst, of een hoger eiwitgehalte. Hierbij wordt onder meer gekeken naar bestuiving, het gebruik van groene gewasbeschermingsmiddelen, bemesting en zaaimethodes.

Het Fascinating-project Kansrijke Eiwitgewassen is inmiddels het vierde jaar in gegaan. Programmadirecteur Bram Qualm is sinds 2021 bij het project betrokken. “Destijds waren we op zoek naar de meest kansrijke gewassen. We hebben toen veertien verschillende gewassen op onze vier proefboerderijen van Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA) en Wageningen University & Research (WUR) geteeld en beoordeeld op de hoeveelheid eiwit en de eiwitkwaliteit”, blikt hij terug. In 2022 is hieruit een selectie gemaakt. “We hebben besloten om ons te focussen op
luzerne, klaver, veldboon, erwt en lupine. Dat zijn in onze ogen echt de meest kansrijke eiwitgewassen. Naar deze soorten hebben we teeltonderzoek gedaan.”

Als inderdaad blijkt dat extra bestuiving voor een hogere opbrengst zorgt, dan kun je de inrichting van de omgeving daarop aanpassen.”

Focus op veldbonen

In 2023 is besloten om de focus volledig op veldbonen te leggen. Qualm licht toe: “Dit is een gewas dat al veel geteeld wordt en dus bij de telers op het netvlies staat. De veldboon past heel goed in de samenwerking tussen veehouders en akkerbouwers. We proberen nu zoveel mogelijk zaken te onderzoeken, zodat het aanbod kan toenemen en er genoeg kennis is.”

Een belangrijk onderdeel van het onderzoek is de bestuivingsproef. “De hypothese is dat als veel hommels de gewassen bestuiven, de opbrengst stijgt”, legt de programmadirecteur uit. “Dit jaar voeren we een proef uit in het open veld met de normale, natuurlijke bestuiving. Daarnaast hebben we gaaskasten waaraan we extra insecten hebben toegevoegd en een gaaskast waarin we insecten hebben weggehaald. Als inderdaad blijkt dat extra bestuiving voor een hogere opbrengst zorgt, dan kun je de inrichting van de omgeving daarop aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan meer begroeiing waar de hommels kunnen schuilen.”

Lees het hele interview op www.foodagribusiness.nl

Gerelateerd nieuws