Circulaire innovaties in Groningen: duurzame vetzuren uit reststromen zetten toon voor nieuwe landbouw en industriepraktijken

01/05/2025

Door samenwerking tussen Fascinating en Nationaal Programma Groningen, is een veelbelovend innovatieproject gestart: CIVA – Circulaire vetzuren uit aardappelsap. In dit project werken Royal Avebe en ChainCraft samen aan de hoogwaardige verwaarding van aardappelsap, een reststroom uit de aardappelverwerkende industrie. Door een innovatieve technologie zet het project het aardappelsap om in duurzame vetzuren die fossiele grondstoffen en palmolie kunnen vervangen.

ChainCraft Demo plant

Reststroom wordt grondstof

Bij de verwerking van aardappelen komt aardappelsap vrij. Deze reststroom wordt momenteel ingedikt tot meststof en diervoeder via een proces dat veel energie en kosten met zich meebrengt. Avebe kijkt daarom naar een duurzaam alternatief om de reststroom te verwaarden.

ChainCraft, ontstaan aan de Universiteit van Wageningen, biedt met een duurzame technologie kansen voor Avebe. Deze technologie zet organische reststromen, zoals aardappelsap, om naar groene vetzuren. Dit verlaagt niet alleen de energiekosten, ook het water waar de organische stoffen in op zijn gelost wordt weer gebruikt. De vetzuren die voortkomen uit deze circulaire omzetting hebben brede toepassingsmogelijkheden – van geur- en smaakstof toepassingen en consumentenproducten tot diervoeding en biobased materialen.

Van ontwikkeling naar opschaling

Dit onderzoeks en ontwikkelingsproject moet de basis leggen voor het besluit om een full-scale fabriek te realiseren in Ter Apelkanaal in Groningen, op basis van ChainCraft’s technologie en Avebe’s aardappelsap. Zowel de omzetting van aardappelsap naar vetzuren als de mogelijke toepassingen van deze vetzuren zullen verder onderzocht worden.

Lokale verankering, landelijke impact

Avebe en ChainCraft zetten in november 2024 een grote stap richting circulaire landbouw met de ondertekening van een strategische samenwerkingsovereenkomst. Het project, uitgevoerd binnen het programma Fascinating, wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie vanuit het Nationaal Programma Groningen. De ambities zijn groot. De technologie moet uiteindelijk leiden tot de bouw van een full-scale fabriek in Ter Apelkanaal. Het is een voorbeeld van hoe publiek-private samenwerking kan leiden tot concrete stappen richting een circulaire agrifood-keten in Noord-Nederland.

Meer weten over dit project? Bezoek de projectpagina via de link hieronder.