Datum: 9 juli 2025
Tijd: 14:00 - 18:00 uur (Incl borrel) LET OP: geen lunch
Locatie: Avebe, Zernikelaan 8, 9747 AA Groningen
Agenda
13:30 Inloop met koffie/thee en wat lekkers
14:00 Opening | Joyce de Vries, Avebe & Jan Sikkema, Fascinating
14:05 Fascinating in Vogelvlucht | Jan Sikkema, Fascinating
14:30 De toekomst van ons dieet | Renate Akkerman, UMCG
Hoe ziet ons dagelijkse eetpatroon eruit als we dierlijke eiwitten grotendeels vervangen door plantaardige alternatieven? In het Fascinating Optimens project hebben we dit onderzocht met behulp van Nederlandse voedselconsumptiegegevens en verschillende scenario’s ontwikkeld. Tijdens deze presentatie krijg je unieke inzichten in hoe de inname van eiwitten en andere voedingsstoffen verandert bij een meer plantaardig dieet. We onthullen de belangrijkste knelpunten, laten zien waar de grootste uitdagingen liggen en bespreken concrete stappen die jij zelf kunt zetten om gezond en evenwichtig plantaardig te eten.
15:00 Pauze (30 min)
15:30 Technologische innovatie of communicatie? | Peter de Jong, Fascinating/VHL
Fascinating is koploper, maar hoe zorgen we ervoor dat écht de hele keten meedoet? In deze interactieve sessie gaan we in gesprek over de volgende stappen. Jonge boeren – studenten en docenten van Hogeschool van Hall Larenstein - hebben hierover nagedacht en zij zien kansen voor communicatie: Hoe vergroten we de betrokkenheid en maken we impact op de hele sector? Samen verkennen we hoe Fascinating de transitie kan versnellen naar een toekomstbestendige sector.
16:00 Het potentieel van vlinderbloemigen in Groningen ontsluiten | Renske Janssen, NIZO
Pulsating heeft als doel het uitbreiden van het gebied met eiwitrijke vlinderbloemige gewassen in Groningen en de rest van Nederland. Dit willen wij bereiken door het minimaliseren van hindernissen voor de boeren, zoals gewasopbrengst, opbrengstzekerheid en cultivars die passen bij het milieu en bodemtype onder regeneratieve landbouwpraktijken. Daarnaast willen wij technologieën ontwikkelen om duurzame, functionele eiwitingrediënten en toepassingen uit deze gewassen te leveren, waardoor hun waarde voor alle ketenpartners toeneemt.
16:30 CIVA: Circulaire Vetzuren uit Aardappelsap | Thomas van Mameren, ChainCraft
ChainCraft en Avebe hebben de intentie om samen een grote stap te zetten; zowel in termen van circulariteit als in termen van regionale impact. Het plan is om de organische reststroom van Avebe, inclusief het water, te gebruiken als grondstof voor het duurzame productieproces van ChainCraft om groene vetzuren te produceren. Het productieproces vereist minder energie en genereert lagere emissies dan conventionele processen. Zo draagt deze technologie bij aan systeemverandering: van afvalstroom naar waardevolle grondstof.
16:45 Plenaire afsluiting
17:00 Borrel