Groeifeest ‘Toekomst voor de boer en boeren voor de toekomst’

Noteer alvast in je agenda: een evenement dat je niet mag missen!

Donderdag 7 november, 12:30 - 18:30 uur in Stadslab Groningen.

Het Fascinating Groeifeest

De jaarlijkse bijeenkomst van alle betrokken (en geïnteresseerde) partijen bij Fascinating (‘Het Groeifeest’) vindt dit jaar plaats op 7 november bij Stadslab in Groningen. Bij deze gelegenheid zullen sprekers uit de wereld van de agrofood stilstaan bij de vraag: “Wat kunnen de unieke Fascinating aanpak en de nieuwe Haagse beleidsintenties voor de landbouw, naast de provinciale ambities en plannen, voor elkaar betekenen?".

Eén ding is duidelijk: we moeten snel een manier vinden om het verdienvermogen en toekomstperspectief van agrarische ondernemers te verbeteren (‘Toekomst voor de Boer’). Tegelijkertijd moeten we haalbare plannen en maatregelen vinden voor een duurzamer, regeneratief voedsel- en landbouwsysteem met minder emissies naar water, bodem en lucht (‘Boeren voor de Toekomst’). Brede samenwerking is daarbij essentieel. De uitdagingen zijn te groot voor individuele partijen alleen. Samen kom je verder. 

Fascinating verbindt alle spelers en richt zich op concrete stappen naar de volgende doelen:

1. Toekomstperspectieven voor boeren en platteland
2. Circulaire en regeneratieve agroketens
3. Gezonde voeding voor consumenten
4. Duurzame verwerking van gewassen in de eiwitfabriek

Het nieuwe kabinet zegt in het Hoofdlijnenakkoord dat “boeren en tuinders gekoesterd moeten worden omdat ze belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening en het Nederlandse cultuurlandschap”. Zeker de jonge boeren moeten weer toekomstperspectieven krijgen, zodat ze bedrijven kunnen overnemen. Nieuwe verdienmodellen moeten worden ontwikkeld voor boeren en de voedselketen, waaraan ook industrie en banken gaan bijdragen.  

Boeren en tuinders werken al eeuwen met de bodem, dieren, leefomgeving en natuur. Zij zijn de professionals. De vakkennis van de boeren en tuinders staat daarom centraal: het kabinet wil van middel- naar doelsturing. De boer staat hierbij aan het roer. Voor natuur, waterkwaliteit, klimaat en luchtverontreiniging worden waar mogelijk bedrijfsspecifieke emissiedoelen geformuleerd. Mest en stikstof krijgen urgente aandacht. Samenwerking tussen veehouders en akkerbouwers wordt gestimuleerd. Innovatie krijgt de ruimte die het verdient, met aangepaste procedures en innovatiemiddelen zodat nieuwe vindingen snel juridisch toepasbaar zijn en doelen worden bereikt.

Programma

Het programma is nog niet definitief. Houdt deze pagina in de gaten voor de laatste updates.

12.30 uur Walk-in lunch met streekproducten

13.30 uur Opening door Tjeerd Jongsma en moderator Irene ten Dam

13.45 uur Presentatie over de mijlpalen van 2024 en toekomstbeeld landbouw door Jan Sikkema

14.15 uur Keynote sprekers aan het woord

16.00 uur Paneldiscussie met keynote sprekers onder begeleiding van moderator

17.00 uur Afsluiting en netwerken

Keynote sprekers

Kirsten de Wrede is wethouder van de Gemeente Groningen. In 2022 werd ze na vele jaren als fractievoorzitter van de Provinciale Staten van Groningen en de gemeente Groningen wethouder namens de Partij voor de Dieren. Ze is de eerste - en momenteel enige - wethouder in Nederland met eiwittransitie in haar portefeuille.

Lees meer over Kirsten

De Wrede heeft Internationale Betrekkingen en Filosofie gestudeerd in Groningen en werkte daarna in het bedrijfsleven en deed wetenschappelijk onderzoek. Kirsten is sinds de oprichting van de Partij voor de Dieren een actief lid. Ze heeft jarenlang als partijmedewerker gewerkt, eerst voor Anja Hazekamp, lid van de Tweede Kamer in Groningen, later voor Gerjan Kelder, gemeenteraadslid in de stad Groningen.

De situatie van dieren in de veeteelt, de enorme hoeveelheden onnodige productie wereldwijd en het verlies van biodiversiteit zijn belangrijke onderwerpen voor De Wrede. Zij is van mening dat de conventionele landbouw moet plaatsmaken voor biologische productie; de veestapel moet drastisch worden verminderd en alle betrokkenen moeten ervoor zorgen dat de natuur kan herstellen van de schade die in de afgelopen eeuw is aangericht. Daarnaast zet zij volop in op de eiwittransitie en circulaire economie.

Haar portefeuille omvat: Landbouw & Platteland, Eiwittransitie, Natuur & Ecologie, Dieren, Circulaire Economie en Kunst & Cultuur.

Hanneke van Ormondt is biologe en werkt bij Urgenda als hoofd van het team Landbouw en Biodiversiteit.

Iris Bouwers (1993) is agrarisch ondernemer op een bedrijf met akkerbouw en vleesvarkens in Zuidwolde, Drenthe. Daarnaast is Iris onder andere lid van de Raad van Commissarissen van Agrifirm, bestuurder bij Stichting Beheer Flynth en lokaal actief bij Rabobank en als gemeenteraadslid.

Lees meer over Iris

Iris was eerder vicevoorzitter van jonge boerenorganisatie NAJK en vicevoorzitter van CEJA, de Europese Raad voor Jonge Boeren. Ze werd onderscheiden als Voedselveranderaar in de Food100, nummer 26 in de Duurzame 100 (Trouw) en als Jong Talent (Financieel Dagblad) voor haar inzet voor een duurzaam Europees landbouwbeleid en maatschappelijke betrokkenheid. In september 2024 is ze toegetreden tot de Raad van Toezicht van Fascinating.

Irene ten Dam is programma manager bij ISPT voor de programma's 'Circular Carbon' en 'Separations for Circularity'. Ze zet zich in voor een duurzame, circulaire economie. Tijdens het Groeifeest zal zij als moderator optreden.

Lees meer over Irene

"We hebben twee oren en één mond en zouden ze in deze verhouding moeten gebruiken." Dit betekent dat je altijd goed moet luisteren en vragen moet stellen, wat helpt om zakelijke kansen te verkennen en samen aan innovatiedromen te werken. "Luisteren maakt van mij een betrouwbare gesprekspartner, het bevordert verbindingen en helpt me bruggen te bouwen tussen verschillende disciplines."

Irene heeft zich een lange tijd bezig gehouden met het ontwikkelen van de innovatie ecosystemen, digitalisering van de circulaire bouweconomie en bidirectioneel laden. De innovatiebehoefte van regionale ondernemers stond hierbij voorop. Haar passie voor het verwezenlijken van een circulaire economie, bracht haar ertoe om duurzame publiek-private innovatieprogramma's te ontwikkelen en financiering aan te trekken, zoals smart grids en digitalisering van circulaire bouw.

We kijken ernaar uit je te ontmoeten op het Fascinating Groeifeest op donderdag 7 november vanaf 12.30 uur in Stadslab Groningen.

Aanmelden kan tot 31 oktober 2024 

Ja, ik ben erbij




    Wanneer:
    7 november, 12.30 tot 18:30 uur.

    Locatie:
    Stadslab Groningen
    Suikerlaan 15
    9743 DA Groningen